Verkeersboetes

Terug naar Auto
Terug naar Welkom

Door het grote aantal ongevallen in het verkeer zijn de boetes voor verkeersovertredingen aan de hoge kant.
Het is een verplichting voor niet-residenten om de boete op de plaats van overtreding te betalen.

Een boetebriefje moet de volgende items bevatten:

• beschrijving van de wagen (nummerplaat)
• details van de overtreder
• beschrijving van het vergrijp
• het nummer van de politieagent
• de tijd die men heeft om in beroep te gaan

De maximum snelheid in Spanje is: 20 km in woonwijken, 50 km in de bebouwde kom, 90 km op gewone wegen, 100 km op wegen met een dubbele rijbaan en 120 km op autostrades. De snelheid wordt beperkt tot 80 km voor een wagen die een trailer trekt tot op de autostrade en 70 km op de andere wegen.
De verkeersboetes zijn afhankelijk van de overtreding en dikwijls weet de overtreder niet dat hij geflitst is tot hij het boetebriefje thuis gestuurd krijgt. Verkeersboetes voor te snel rijden gaan tot € 600 en er worden punten afgetrokken op zijn rijbewijs. Het puntensysteem Er is een systeem van puntenverlies van kracht, men start met 12 punten (8 punten voor nieuwe bestuurders gedurende drie jaar) om overtredingen extra te bestraffen, dus naast de boetes. Men krijgt een verkeersboete in Spanje en Politieagenten kunnen in Spanje verkeersboetes ter plaatse innen. Normaal wordt men ter plaatse verwittigd van de overtreding maar in sommige gevallen kan men achteraf verwittigd worden zoals bij parkeerovertredingen. Buitenlandse niet residenten moeten hun boete ter plaatse betalen of zij moeten iemand of een bedrijf kunnen opgeven die borg staat voor de betaling van de boete. Als de boete
niet kan betaald worden en er kan geen waarborg gegeven worden dan wordt het voertuig in beslag genomen. Er is een korting voorzien van 50% voor onmiddellijke betaling. Men moet de boete eerst betalen voordat men van de verbaliserende agent toelating kan krijgen om zijn weg verder te zetten. Als je Spaans resident bent en je geen
geschreven verwittiging hebt ontvangen binnen de drie maanden voor een kleine overtreding en zes maanden voor een zware overtreding dan moet men de boete niet betalen.

Aansprakelijkheid

Wie is verantwoordelijk voor de betaling van de verkeersboete?
• De eigenaar van de boete is verantwoordelijk voor de betaling van de boete in geval van het ontbreken van de papieren van de wagen, voor het niet vervullen de veiligheidsvoorwaarden en voor de automobielinspectie (ITV).
• De bestuurder is verantwoordelijk voor de verkeersovertreding, de eigenaar van het voertuig is hiervoor niet verantwoordelijk tenzij hij de bestuurder was tijdens de overtreding. De eerste stap na de verwittiging is dus de
politie te informeren over de identiteit van de bestuurder.
• Als de overtreder jonger is dan 18 jaar dan zijn de ouders of de personen die op dat moment voor de minderjarige 
verantwoordelijk zijn verantwoordelijk voor de betaling van de boete.

Hoe kan je bezwaar aantekenen tegen de boete?

Als je bezwaar wilt aantekenen tegen een boete dan dient dit te gebeuren binnen de vijftien dagen na de ontvangst van de schriftelijke verwittiging. De autoriteiten kunnen dit bezwaar niet accepteren maar men kan nog in beroep gaan tegen deze beslissing (recurso de alzada). Als je bezwaar wilt aantekenen tegen een boete dan dient dit te gebeuren binnen de vijftien dagen na de ontvangst van de schriftelijke verwittiging. De autoriteiten kunnen dit bezwaar niet accepteren maar men kan nog in beroep gaan tegen deze beslissing (recurso de alzada). Dit moet gebeuren binnen de maand na hun weigering om uw bezwaar aan te nemen. Men kan nogmaals in beroep gaan tegen deze beslissing maar dit dient te gebeuren voor een Spaanse rechtbank. Daartoe neemt men best contact op men een Spaanse advocaat.

Je kan steeds je ideeën sturen naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar Auto
Terug naar Welkom