Verblijven


Terug naar V
Terug naar Welkom

Algemeen
In dit hoofdstuk leggen wij uit hoe u zich inschrijft bij de Spaanse administratie en dat u zodoende alle papieren verwerft welke voorgeschreven zijn door de Spaanse of Belgische/Nederlandse wetgeving.
Ik zeg er bij dat slechts een kleine minderheid van de buitenlanders dit opvolgt. In de straat waar wij woonden waren er gemiddeld een 30 buitenlanders meer dan 3 maanden aanwezig. Slechts 3 hadden alle benodigde
papieren. Deze handelswijze is nefast voor bepaalde voorzieningen. Voor het gemeentehuis moeten we nu een 30 minuten auto rijden waar wij in feite recht hebben op een wijkkantoor. De benodigde medische voorzieningen (het aantal dokters en de openingstijden van het gezondheidscentrum) zijn afhankelijk van het aantal inwoners.

Wij hebben bijvoorbeeld een dokter in het dorp van maandag tot vrijdag van 12u00 tot 13u30. Als alle buitenlanders zich zouden inschrijven zou dit vlug oplopen. Onnodig te zeggen dat dit soms de nodige irritaties met zich meebrengt.
Voor personen afkomstig uit de Europese Unie zijn er geen bijzondere maatregelen vereist. Voor een verblijf van MINDER dan 3 maanden moet u in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort en voor kinderen jonger dan 12 jaar is een certificaat MET foto voldoende. Voor een verblijf van langer dan 3 maanden moet sedert 02/04/2007 geen "Tarjeta de Residentia" meer aangevraagd worden maar is er nu een inschrijvingsattest vereist.
Dit attest wordt afgeleverd door het "Oficina de Extranjero" of als er geen Oficina is dan bij het lokale politiebureau.

Verder zijn er nog de volgende documenten:

• Inschrijving in de gemeente (empadronamiento)
• Het identificatienummer voor buitenlanders (NIE)
• Het inschrijvingsattest als inwoner van de EU – EX16 (Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión)

Door het verdwijnen van de "Tarjeta de Residentia" is het moeilijker geworden om zich te kunnen identificeren. Belgen en Nederlanders zijn nog in het bezit van een identiteitskaart maar andere nationaliteiten hebben enkel een paspoort, wat op zich niet zo klein is. Hierna staat in het kort hoe Nederlanders een identiteitskaart kunnen aanvragen.

Nederlandse Identiteitskaart (NIK)

Wat heeft men nodig voor het aanvragen van deze kaart?
• Uw huidig identiteitsdocument, paspoort of NIK
• • 3 pasfoto's • Bewijs van inschrijving in een Spaanse gemeente (empadronamiento)
• • Bewijs van uitschrijving in Nederland, de aflevering hiervan gebeurt door de Nederlandse gemeente waar u het laatst woonachtig was.
o Voor kinderen tot 12 jaar dienen de ouders zich met het kind te melden op het consulaat en handtekening en paspoort van beide ouders zijn vereist.
Het inschrijvingsattest als inwoner van de EU – EX16 (downloaden van de webstek van de overheid)

Algemeen

Alle personen die meer dan 3 maanden in Spanje verblijven, moeten zich inschrijven in het Register voor Buitenlanders. 

Vanaf 02/04/2007 worden er geen residentiekaarten (Tarjeta de Residentia) meer afgeleverd, maar de kaarten behouden hun geldigheid tot hun vervaldag. Het nieuwe document heeft een zeer onpraktisch formaat (A4), daarom kan u best
een verkleinde fotokopie maken en het origineel thuis laten.
OPGELET:
Dit attest is geen identificatiebewijs, u dient dus uw Belgische/Nederlandse identiteitskaart of paspoort bij u te hebben.

Aanvraag:

Waar: Oficina de Extranjero in uw buurt of het plaatselijk politiecommissariaat.
Vereiste documenten (origineel en kopie):
• Het aanvraagformulier EX 16 (downloaden van de webstek van de overheid)
• Geldig paspoort of identiteitskaart
• Een bewijs van betaling op de bank dat de taks van € 10 betaald is
• Uw NIE nummer behalve als het uw eerste aanvraag is.

Een rechtstreekse link naar dit document staat hier

OPGELET

Een voorbeeld uit de praktijk.
De betaling van € 10,- moet gebeuren voordat men zich kan aanmelden en dit Modelo 790 kan men krijgen op het bewuste politie commissariaat. Indien men een afspraak heeft dan komt men best vroeg genoeg.
Een ander probleem dat zich kan voordoen is dat als het adres op de oude residentiekaart staat niet in overeenstemming is met het huidige adres en men een tweede maal moet terug komen.
Indien men nog in het bezit is van een geldige kaart maar met een ander adres op dan kan men best op voorhand langs het commissariaat gaan of men gebruikt een formulier om zijn adres te laten wijzigen.
Dit moet samen met een empadronamiento, een kopie van het huidige formulier en het meldingsformulier aangetekend verzonden worden. Men gaat naar het postkantoor met de formulieren en een enveloppe en het postpersoneel vult debriefomslag. Een week later krijgt men bevestiging.
Een proef met een nieuw model.
De Policía Nacional in de provincie Almeria gaat een nieuw model afleveren van het certificaat voor de Europese burgers die permanent in Spanje verblijven.
Het betreft het "Certificado de registro para ciudadanos de la Unión Europea".
Om het nieuw model te verkrijgen moet men een afspraak maken met de politie in Almeria of El Ejido.
Het nieuwe model heeft hetzelfde formaat (86mm x 54 mm) als het nieuwe rijbewijs of de nieuwe gezondheidskaart.
Het nieuwe formaat komt tegemoet aan de vraag van de Europese burgers die niet zo tevreden zijn met het huidige formaat A4.
Het oude formaat was van gewoon papier en het was niet gemakkelijk om het op zak te hebben.
Het nieuwe formaat doet geen dienst als identiteitskaart, men moet zijn identiteitskaart of paspoort dus op zak hebben.

Je kan steeds je ideeën sturen naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar V
Terug naar Welkom